Låna pengar till att köpa aktier eller fonder
Att låna pengar till investeringar är egentligen inget kontroversiellt. När man dock börjar prata om att ta lån för att köpa aktier eller fonder är det många som ryggar tillbaka. Det låter för många som ett väldigt stort risktagande. Självklart ska man vara medveten om risker och ha god koll på sin ekonomi innan man börjar låna pengar.
Företag lånar hela tiden pengar för att investera. Dessa investeringar görs med målet att värdet av investeringen finns kvar i bolaget och kan generera mer avkastning än vad det kostade att låna pengarna.
Privatpersoner som har en inkomst och får premiepension lånar faktiskt för att få högre avkastning. Den så kallade soffliggarfonden AP7, den fond man placeras i om man inte aktivt gör fondbyten, belånar faktiskt ditt/sitt innehav. Det gör de för att kunna få en hävstång på investeringarna.
Hävstångseffekten
Hävstångseffekten kan förenklat beskrivas med ett exempel som visar på hur dina egna pengar kan fördubblas med hjälp av belåning. Säg att du har 30 000 kr och lånar 70 000 kr. Du investerar det totala beloppet 100 000 kr i en aktieportfölj som stiger med 30% ett bra år. Då har du totalt 130 000 kr varav 70 000 kr fortfarande är lånade pengar. Resterande 60 000 kr är dina. Din insats på 30 000 kr har då vuxit med 100%.
Tänk dock på att vid motsatt förhållande när portföljens värde sjunker med 30% ner till 70 000 kr så är dina pengar borta. Kvar är bara lånet som du måste betala tillbaka. Det gäller därför att vara försiktig med lån för investeringar och tänka igenom risken och säkerheten bakom lånet.
När det är en lång sparhorisont är risken mindre än vid korta horisonter. Historiskt sett har börsen stigit med 6-7% i snitt per år sedan starten.
Avkastningen måste överträffa kostnadsräntan
För att en belåning för investering ska vara lönsam måste avkastningen på investeringen överträffa kostnadsräntan. Det är en självklarhet som måste ligga i grunden bakom hela strategin. För att få absolut bästa utdelning gäller det att få så stor spridning (spread) på kostnadsräntan och avkastningen som möjligt.
Ett lån till 4% ränta och där investeringen ger 5% ger ett nettoresultat på 1% av investerat belopp. Det är ett resultat man kan få på ett bra sparkonto helt utan risktagande. Det gäller därför att få ner räntan på lånet eller få upp avkastningen. Kan man låna pengar till lägre än 3% i effektiv årsränta finns det anledning att överväga det som en hävstång på sitt sparande.
Låna med säkerhet
Ett sätt att låna billigare är att ställa något i säkerhet. Alla som äger en bostad kan få förmånliga lån med bostaden som säkerhet. Om man inte har maximerat sitt bolån kan man tänka sig använda det fria låneutrymmet för att göra aktie- eller fondinvesteringar.
I dagens ränteläge är det ett ganska attraktivt alternativ. Många sitter med bolån på mellan 2-3 miljoner och som uppgår till 50-70% av marknadsvärdet på bostaden. Så länge man har bra marginaler i sin privatekonomi kan det vara ett gott alternativ för den som vill få lite hävstång på sparandet.
Andra sätt att låna med säkerhet är att belåna redan befintliga aktie- eller fondinnehav. Hos både Nordnet och Avanza kan man belåna värdepapper till en väldigt låg effektiv ränta. Det kallas för portföljbelåning eller värdepapperskredit.
Belåningsgraden, d.v.s. hur stor säkerhet som tillskrivs en viss aktie skiljer sig åt mycket. Vissa aktier anses vara mer säkra värdepapper än andra. Till exempel kan man belåna innehav av SAS till max 30% medan industrijätten SKF kan belånas till hela 85% av aktievärdet.
Värt att veta är att belåning av värdepapper kan leda till tvångsinlösen om värderingen sjunker. Det förfarandet finns inte för den som valt att belåna huset för att göra motsvarande investering.
Att ta andra typer av lån utan säkerhet som t.ex. privatlån är inte lika fördelaktigt. Kostnadsräntan är alldeles för hög i förhållande till den förväntade avkastningen man kan få på börsen.
Att tajma lån och investering rätt i tiden
Det finns makroekonomiska faktorer som gör det mindre bra eller dåligt att använda belåning för investering. Målet är att man ska hitta en så bra hävstång som möjligt för att få högsta möjliga riskjusterade avkastning.
Den optimala tidpunkten är att använda belåning precis i svackan efter en krasch. Då är volaliteten låg och förväntad avkastning hög samtidigt som räntorna oftast ligger i bott. Så ett tips för dig som vill använda belåning i din sparstrategi är att sikta in dig på botten- och återhämtningsfaserna i börscykeln.