Så får du bästa räntan på privatlån

När man lånar pengar betalar man i form av ränta. Att få den lägsta och bästa räntan på privatlån är önskvärt men kan vara svårt om man inte har tillräcklig kunskap.

Vi tänkte i den här artikeln gå igenom olika delar av hur en bank resonerar kring kreditvärdighet och riskklass. Genom att ha kunskap om det kan du pressa och försöka få en så låg ränta som möjligt på dina lån.

Att en bank vill tjäna pengar är inget konstigt. De har ett ansvar och krav från sina aktieägare. Ägarna vill se avkastning på sitt aktieinnehav och för att det ska kunna ske måste banken tjäna pengar.

Banken tjänar pengar på räntemarginalen

En bank är både en låntagare och en långivare på samma gång. När du tar ett privatlån har banken i sin tur lånat upp pengar på annat håll. Det sätt på vilket en bank kan tjäna pengar på långivning är på marginalen. Med det menas skillnaden  mellan deras upplåningsränta och den utlåningsränta du betalar.

Bankens pengar kan komma från olika källor. Dels kommer det från sparkonton som företag och privatpersoner har i banken. Som du kanske vet är räntan idag på sparkonton extremt låg, ofta noll. Det innebär att banker idag lånar dessa pengar väldigt billigt.

Andra källor till pengar är från investerare och från andra banker eller Riksbanken. För att banken ska kunna tjäna pengar på dig måste de låna in pengar billigare än vad du betalar för ditt lån.

Faktorer som påverkar låneränta

Låt oss nu gå vidare och titta på hur du kan se till att din ränta blir så bra och låg som möjligt.

  1. Jämför olika banker
    Det absolut enklaste som många börjar med är att jämföra olika bankers privatlån. Det är en bra start men det är inte säkert att det leder fram till den bästa räntan.Jämför banker för att hitta lägsta räntan på privatlånDu kommer ganska snart inse att spridningen mellan olika banker är ganska stor. Det är dessutom så att hos en och samma bank anges räntan i ett intervall som också kan vara stort från säg 3,5% – 7,95%. Vem som får lägsta räntan på privatlån är den som banken anser utgöra lägsta risk med största möjliga intäkt.
  2. Låna rätt summa pengar
    Ja, det kanske låter som en väldigt konstig faktor men det är något som absolut påverkar dina lånekostnader. Man kan dela in detta i två delar. Det första är att det finns vissa administrativa kostnader förenat med att låna ut pengar.Bankens arbete är lika stort för ett lån på 10 000 kr som ett på 300 000 kr. Banken vill ju hellre jobba för ett större lån då det ger de mer inkomster över tid. Det andra kring rätt lånebelopp är att det måste vara i rätt proportion till din inkomst.

     

    Ju större lånesumma desto högre är bankens risk. Då vill banken se att du har en hög inkomst som räcker för att både amortera och betala räntan.

  3. Se till att du har en välskött ekonomi
    Att kunna visa upp en hög inkomst räcker inte. För att kunna få ett bra erbjudande med låg ränta måste du också kunna visa att du faktiskt kan betala. Det måste finnas pengar kvar på ditt konto efter alla andra utgifter.
  4. Kredithistorik och andra krediter
    Långivaren tar en kreditupplysning på ansökanden. Det görs dels för att se historik över krediter och betalningar. De vill också se aktuella läget kring beviljade krediter från andra långivare. Helst vill de inte behöva dela din disponibla inkomst med andra banker.Skaka hand och låna tillsammans
  5. Låna pengar tillsammans
    Ett sätt att stärka bilden av dig som låntagare är att gå ihop och låna tillsammans med sambo eller maka/make. Med två inkomster ökar er betalförmåga och samtidigt sjunker då risken. Det här gäller såklart så länge den medsökande inte har belastande saker i bagaget som betalningsanmärkningar eller stora utestående lån redan.

Ta med dig denna kunskap när du försöker förhandla och hitta bästa räntan på ditt privatlån. Du kan göra det själv hos utvalda banker men vill du spara lite tid kan du gå genom en förmedlare av lån som till exempel Advisa eller deras kanske största konkurrent Lendo.

Tänk på att banken behöver kunder och att en missnöjd kund som går nån annanstans tjänar de inga pengar på alls!